Formularul A1 – care este scopul acestuia?

Spread the love

Rolul acestui document este de a face posibila detasarea angajatilor de catre angajator in alta tara, dar cu conditia de a fi in Uniunea Europeana, pentru a-si desfasura activitatile legate de firma respectiva. Abaterea de la obtinerea acestui formular atrage cu sine amenzi uriase si sanctionari care nu aduc bine imaginii companiei.

Pentru obtinerea formularului A1 se depune un dosar la CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice). Dosarul care trebuie depus la Casa Nationala de Pensii Publice este unul destul de stufos si sunt solicitate multe documente pentru emiterea unui astfel de formular.

In multe dintre cazuri, angajatorii aleg sa nu depuna toate documentele, fapt pentru care tot procesul este ingreunat si, de multe ori, se ajunge in situatia ca salariatul sa fi fost deja detasat, iar formularul sa nu fi fost obtinut. Prin urmare, cel mai bine ar fi ca inainte de detasare, angajatorul sa verifice daca are toate documentele si, mai ales, daca intruneste toate conditiile pentru a putea solicita un astfel de formular.

De ce ai nevoie de un astfel de formular in calitate de angajator?

Sa zicem ca firma ta progreseaza si tinde sa se extinda si in alte tari, lucru care ar putea sa iti aduca si mai multa recunoastere, de aceasta data la nivel international, dar si un profit mai mare. Pentru acest lucru trebuie sa trimiti angajati de incredere, angajati pe care te poti baza sa lucreze in astfel de tari si sa dezvolte afacerea mai departe. Insa nu va fi posibil fara formularul A1 care atesta clar faptul ca persoana in cauza va desfasura activitati legate de compania ta in alta tara.

Formularul A1 il scutesc pe angajatul plecat in detasare de plata diferitelor taxe sociale. Practic, este ca un fel de adeverinta care atesta faptul ca salariatii sunt inregistrati in sistemul de asigurare sociala din tara de origine, prin urmare nemaitrebuind sa plateasca alte taxe in tara in care au fost detasati.

Cat timp poate fi un angajat detasat intr-un stat membru Uniunii Europene?

Exact cat tine si valabilitatea formularului A1, adica aproximativ doi ani. La expirarea acestuia, se poate solicita eliberarea unui nou document sau a unui document care vizeaza prelungirea perioadei de detasare, insa acest lucru nu este posibil fara angajator, care trebuie sa intocmeasca din nou cererile si documentele necesare. La acestea se mai adauga o declaratie pe propria raspundere atat din partea angajatorului, cat si din partea angajatului, prin care se mentioneaza aceasta prelungire sic and se va termina aceasta.

Nerealizarea acestor documente vor atrage amenzi pe masura, nemeritand astfel deloc riscul.

In cat timp este emis formularul A1 la CNPP?

In 30 de zile. De aceea este bine ca actele sa fie pregatie din timp pentru a nu exista problema ca angajatul trebuie sa fie detasat, iar formularul A1 inca nu a fost emis. Acesta va fi asupra angajatului, care il va arata atunci cand este intrebat de autoritati ca dovada a faptului ca este neplatitor de taxe sociale in tara straina si ca dovada a activitatii sale in acel stat membru din Uniunea Europeana.

Asadar, acesta este rolul si scopul date de formularul A1, de a nu fi sanctionat legal pentru activitatile intr-o tara din Uniunea Europeana (alta decat Romania) nici angajatul, nici angajatorul. In acest fel, angajatul este liber sa isi continue activitatea in tara respectiva fara sa plateasca taxe sociale pentru o perioada de minimum doi ani (daca se doreste mai mult, se poate crea un alt document sau se poate prelungi cel vechi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>